Göta Hotells historia
Göta Hotell byggdes år 1908 vid Göta kanal. Första källarmästaren hette Karlsson och följdes
snart av fröken Hartzell som hade ”finare badgäster” som sina gäster. Man hämtades med häst och vagn vid järnvägsstationen av Götas egen kusk. Tåg åkte man från Linköping eller Motala, med det klassiska tåget Ankan. Dagarna fylldes av bad i Boren, promenader längs Göta kanal och små utflykter till Medevi Brunn och Vadstena. Varje kväll åt man middag på Göta, satt vid samma bord och hade sin egen linneservett!
Mat har alltid spelat en central roll på Göta!
Allt från källarmästare Leions smörgåsbord på 50-talet till Fru Monica Miltons
berömda kakrecept! Fredrik Eklund och hans personal såg till att Göta Hotell fick en stjärna i White Guide.
Göta Hotell har alltid varit kanalresenärernas hemvist, här har de stora kanalbåtarna
Wilhelm Tham, Juno och Diana lagt till och passagerarna gick de 5 stegen upp för trappan
för att dricka kaffe och äta de berömda våfflorna.
Den 18 december 1981 var det premiär av en av Sveriges populäraste filmer –
Göta kanal eller Vem drog ur proppen?
Alla minns väl den berömda scenen med den grekiska festen, som Janne Loffe Carlsson
och Kim Anderzon, eller Janne och Lena som de hette i filmen, hamnade på.
Platsen var så klart Göta Hotell – och vi har fortfarande gästboken kvar!
Ägarlängd från 1908-2018
- Källarmästare Karlsson, 1908–1918
- Fröken Hartzell, 1918-1930, ”finare” bad-och sommargäster
- Källarmästare Anders Månsson, 1930-talet
- Fru Emmy Bergström, 1940–1945, läger för danska flyktingar
- Källarmästare Folke Leion, 1953–1969, specialitet ”smörgåsbord”
- Fru Monica Milton, 1969–1996, svensk husmanskost och råvaror från trakten
- Källarmästare Petter Milton, 1997–2002
- Kristina Österlund och Ann-Chatrin Måbäck, 2002-2004
- Ann-Chatrin Måbäck och Fredrik Eklund, svensk husmanskost med ”fransk touch”, 2004–2016
- AB Göta Kanal, 2016-
- Arrendator; Kristina Landoff/Green Venue AB, 2016–2018
- Svecia Travels, 2018- 2023
- Hotellparet Daniel och Malin Ljungkvist, 2023-
